Kars Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger, göreve geldiklerinde devraldıkları 800 milyon liralık borç yükünü, alacaklılarla yapılan anlaşmalar ve tasarruf tedbirleriyle önemli ölçüde hafiflettiklerini belirtti. Faizlerin silinmesi ve ana paraların taksitlendirilmesiyle yaklaşık 500 milyon liralık borç ödemesi gerçekleştirdiklerini ifade eden Senger, belediyenin mali yapısını güçlendirmek için gayrimenkul kiralarını güncellediklerini ve bütçe yönetiminde verimliliği artırdıklarını vurguladı.
Belediyenin hizmet kapasitesini artırmak amacıyla 450 milyon lira değerinde 53 yeni iş makinesi ve çöp kamyonu filoya dahil edildi. Şehrin en büyük sorunlarından biri olan yol deformasyonuna karşı kalıcı bir çözüm üretmek isteyen yönetim, 25 bin metrekarelik bir alanda Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tesislerinden birini kurdu. Taş kırma, agrega yıkama, mekanik plent, beton santrali ve asfalt üretim merkezinden oluşan bu tesis, şehrin önümüzdeki 40 yıllık altyapı ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.
Senger, ihale usulüyle dışarıdan yaptırılması durumunda 1,2 milyar lirayı bulacak olan 80 kilometrelik yol çalışmasını, kendi tesislerinde üretecekleri malzemelerle dörtte bir maliyetle tamamlayacaklarını açıkladı. Ayrıca, Yenişehir ve Şehitler mahallelerini birbirine bağlayacak köprü projesinde de kendi üretimleri olan betonun kullanılacağı belirtildi.
Turizm potansiyeli artan Kars'ta konaklama ihtiyacını karşılamak için de harekete geçen belediye, orta gelir seviyesine hitap edecek 80 odalı iki yeni otel inşa etmeye hazırlanıyor. Başkan Senger, ayrıca belediyeye ait küçük arsa parçalarının (ihdas alanları) ev sahiplerine satılarak hem belediyeye gelir sağlandığını hem de şehir merkezindeki yapılaşma ve restorasyon çalışmalarının önünün açıldığını ifade etti. Kars'ta yol çalışmalarının 10 gün içerisinde başlayacağı bilgisi paylaşıldı.