Yunanistan devlet televizyonu ERT ekranlarında alışılmadık bir itiraf gerçekleşti. Fransa'nın milli gün kutlamaları sırasında canlı yayına bağlanan Yunan siyaset bilimci Thanasis Diamantopoulos, Yunan ordusunun Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu'da gerçekleştirdiği katliamları gündeme taşıdı. Diamantopoulos, bu suçların resmen tanınması gerektiğini belirterek Yunan kamuoyuna tarihi bir çağrıda bulundu.
Siyaset bilimci, Fransa'nın geçmişte Cezayir'de işlediği suçları kabul etme sürecini örnek göstererek, olgunlaşan toplumların kendi tarihsel hatalarıyla yüzleşebilmesi gerektiğini ifade etti. Yunanistan'ın uzun süredir Türkiye'ye karşı asılsız iddialarla beslenen kamuoyu algısına dikkat çeken Diamantopoulos, devlet kanalında bu tür bir açıklamanın yapılmasının nadir bir durum olduğunu vurguladı.
Diamantopoulos, iddialarını hukuki bir zemine oturtmak için Lozan Antlaşması'nın 59. maddesine atıfta bulundu. Söz konusu madde, Yunan ordusunun Anadolu'da savaş hukukuna aykırı olarak işlediği suçlar nedeniyle savaş zararlarını tazmin etme yükümlülüğünü açıkça ortaya koymaktadır. Yunan devlet kanalında ilk kez bu denli açık bir şekilde dile getirilen bu itiraf, Yunanistan'daki resmi söylem ve kamuoyu beklentileri açısından şok edici bir gelişme olarak değerlendirildi. Uzmanlar, bu çıkışın Yunanistan'ın kendi tarihiyle yüzleşme sürecinde bir dönüm noktası olup olmayacağını tartışıyor.