Diplomatik Trafik Yoğunlaşıyor
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Birliği'nin desteğiyle Kıbrıs meselesinin çözümü için yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Guterres'in 27-29 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planladığı ziyaret, 16 yıl sonra bir BM Genel Sekreteri'nin adaya yapacağı ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor. Bu diplomatik hareketliliğin arkasında, BM Şahsi Kıbrıs Temsilcisi Maria Angela Holguin'in yürüttüğü temasların etkili olduğu ifade ediliyor.
Doğu Akdeniz'deki Stratejik Dengeler
Kıbrıs dosyasının yeniden gündeme gelmesi, Doğu Akdeniz'deki enerji ve ticari çıkarların yarattığı nüfuz mücadelesiyle ilişkilendiriliyor. Bölgede ABD, Fransa ve Avrupa Birliği gibi aktörler kendi stratejik hedefleri doğrultusunda rol almaya çalışırken, Yunanistan ve Rum Kesimi'nin talepleriyle AB'nin de çözüm sürecine müdahil olma isteği dikkat çekiyor.
Türkiye ve KKTC'nin Yaklaşımı
Türkiye, geçmişteki federasyon odaklı süreçlerin ardından artık Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin tanındığı iki devletli bir çözümü savunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kıbrıs Türk halkının hak ve menfaatlerinin kararlılıkla korunacağını vurgulayan mesajlar paylaştı. İletişim Başkanı Burhanettin Duran ise Mavi Vatan'daki hakların tavizsiz savunulacağını belirtti.
KKTC İçindeki Farklı Görüşler
KKTC yönetiminde çözüm yöntemine dair farklı yaklaşımlar mevcut. Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, siyasi eşitlik ve sonuç odaklı bir takvim şartıyla federasyon temelli müzakerelere kapı aralarken; Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu daha kesin bir tutum sergiliyor. Ertuğruloğlu, iki egemen devlet ve eşit uluslararası statü politikasından geri adım atmayacaklarını net bir şekilde ifade etti.