İYİ Partili Aydın'dan Fındık Politikalarına Sert Eleştiri

İYİ Parti Milletvekili Yavuz Aydın, fındık rekolte tahminlerindeki sapmaların üreticiyi zarara uğrattığını savundu. Aydın, hükümetin tarım politikalarını ve zararlılarla mücadele yöntemlerini eleştirdi.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Yerel Haberler +Trabzon
Temsili görsel: İYİ Partili Aydın'dan Fındık Politikalarına Sert Eleştiri
Temsili görsel · sasint / Pixabay
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • İYİ Parti Milletvekili Yavuz Aydın, fındık rekolte tahminlerindeki sapmaların üreticiyi zarara uğrattığını savundu.
  • Aydın, hükümetin tarım politikalarını ve zararlılarla mücadele yöntemlerini eleştirdi.
  • Rekolte Tahminleri ve Fiyat BaskısıİYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, fındık üreticilerinin karşılaştığı ekonomik zorluklar ve piyasa koşulları hakkında sert açıklamalarda bulundu.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

İYİ Parti Milletvekili Yavuz Aydın, fındık rekolte tahminlerindeki sapmaların üreticiyi zarara uğrattığını savundu. Aydın, hükümetin tarım politikalarını ve zararlılarla mücadele yöntemlerini eleştirdi.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 22.07.2026 09:48
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Rekolte Tahminleri ve Fiyat Baskısı

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, fındık üreticilerinin karşılaştığı ekonomik zorluklar ve piyasa koşulları hakkında sert açıklamalarda bulundu. Meclis kürsüsünden konuşan Aydın, rekolte tahminlerinin sistematik olarak hatalı yapıldığını ve bu durumun fiyatlar üzerinde baskı oluşturduğunu savundu. Son beş yıllık verileri paylaşan Aydın, tahmini rakamlar ile piyasaya giren gerçek ürün miktarı arasındaki farkın bir milyon tonu aştığını vurguladı.

Rekolte tahminlerindeki yanılma payının yüzde 30'u geçtiğini belirten Aydın, yüksek rekolte açıklamalarının üreticide düşük fiyat psikolojisi yarattığını ifade etti. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) hasat döneminden önce piyasaya sürdüğü düşük fiyatlı ürünlerin, yerli üreticiden ziyade yabancı tekel şirket Ferrero'ya fayda sağladığını öne sürdü.

Siyasi Tartışmalar ve Üretici Mağduriyeti

AK Parti Ordu Milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak'ın fındık üreticisine yönelik açıklamalarına tepki gösteren Aydın, rekolte hesabının bir inanç meselesi değil, bilimsel veri ve saha çalışması konusu olduğunu dile getirdi. Üreticilerin gübre, ilaç ve mazot gibi temel girdi maliyetlerini karşılayamadığını belirten Aydın, gençlerin bu nedenle fındık bahçelerini terk ederek göçe zorlandığını savundu.

Zararlılarla Mücadele Eleştirisi

Konuşmasında kahverengi kokarca istilasına da değinen Yavuz Aydın, yürütülen mücadele yöntemlerini yetersiz bulduğunu söyledi. Özellikle ilkokul öğrencilerine bisiklet vaat edilerek böcek toplattırılmasını eleştiren Aydın, bu yöntemin gerçek bir çözüm olmadığını belirtti. Tarım ve Sağlık Bakanlıklarının konuyla ilgili soru önergelerini yanıtsız bıraktığını iddia eden Aydın, üreticilerin hala zararlılarla tek başına mücadele ettiğini kaydetti.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. İYİ Parti Milletvekili Yavuz Aydın, fındık üreticilerinin yaşadığı sorunlara yönelik bir araştırma önergesi verdi.Kaynak 1
  2. Yavuz Aydın, son beş yılda tahmini rekolte ile gerçek ürün arasındaki farkın bir milyon tonu geçtiğini belirtti.Kaynak 1
  3. Rekolte tahminlerindeki ortalama yanılma payının yüzde 30'un üzerinde olduğu ifade edildi.Kaynak 1
  4. TMO'nun hasat öncesi düşük fiyatlı ürün sürerek yabancı tekel Ferrero'yu rahatlattığı iddia edildi.Kaynak 1
  5. Yavuz Aydın, AK Parti Ordu Milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak'ın açıklamalarını eleştirdi.Kaynak 1
  6. Kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında ilkokul öğrencilerine bisiklet vaadiyle böcek toplattırıldığı öne sürüldü.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    61SAATHaber kaynağı · 22.07.2026 09:27

    İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın’ndan sert tepki! Üretici yalnız değilse neden zarar hesabı yapıyor?

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler