Somali Savunma Bakanlığı, 30 Haziran tarihinde Aşağı Şabel bölgesinde Eş-Şebab örgütüne karşı düzenlenen hava operasyonlarında 35 militanın öldürüldüğünü duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, saldırıların Türk F-16 jetleri tarafından gerçekleştirildiği ve örgütün silah depoları, gizlenme noktaları ile patlayıcı yüklü araçlarının hedef alındığı belirtildi. Operasyonun ardından bölgede meydana gelen büyük ikincil patlamaların, hedef alınan noktalarda mühimmat depolarının bulunduğunu doğruladığı ifade edildi.
Saldırıların ardından Somali Savunma Bakanlığı'nın X platformunda paylaştığı bilgiler bir süre sonra kaldırıldı. Bakanlığın Facebook hesabında paylaşılan Somalice metinde ise Türkiye veya F-16 uçaklarına dair herhangi bir detaya yer verilmediği görüldü. Konuyla ilgili açıklama yapması beklenen Türkiye Milli Savunma Bakanlığı ise hava saldırıları hakkında yorum yapmayacaklarını bildirdi.
Türkiye, Şubat ayında Somali'ye terörle mücadele desteği sağlamak amacıyla savaş jetleri konuşlandırdığını açıklamıştı. Bu gelişme, iki ülke arasında Şubat 2024'te imzalanan savunma iş birliği anlaşmasının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Söz konusu anlaşma, Türkiye'ye Somali karasularını 10 yıl boyunca koruma görevi veriyor.
El-Kaide bağlantılı Eş-Şebab örgütü, Doğu Afrika'da faaliyet gösteren en etkili radikal gruplardan biri olarak kabul ediliyor. Örgüt, Somali hükümetine ve bölgedeki uluslararası güçlere yönelik saldırılarını sürdürüyor. Türkiye ile Somali arasındaki askeri ve ekonomik ilişkiler, özellikle Mogadişu yakınlarında inşa edilen uzay üssü ve enerji iş birliği projeleriyle son dönemde önemli ölçüde derinleşmiş durumda. Türkiye'nin yurt dışındaki en büyük askeri tesisi olan TÜRKSOM da 2017 yılından bu yana Mogadişu'da faaliyet gösteriyor.
Ankara ve Mogadişu arasındaki bu yakınlaşma, Somali iç siyasetinde bazı muhalif liderlerin eleştirilerine neden oluyor. Muhalifler, Türkiye'nin Somali'nin içişlerine karıştığı yönünde iddialar ortaya atarken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi bu iddiaları daha önce kesin bir dille yalanlamıştı.