Yeşil deniz kaplumbağaları Mersin'de uydu ile izleniyor

Mersin'de yürütülen bir proje kapsamında yaralı olarak bulunan ve tedavileri tamamlanan iki yeşil deniz kaplumbağasına uydu takip cihazı takıldı. Canlılar, göç rotalarının ve beslenme alanlarının belirlenmesi amacıyla denizle buluşturuldu.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Yeşil deniz kaplumbağaları Mersin'de uydu ile izleniyor
Temsili görsel · jbooba / Pixabay
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • Mersin'de yürütülen bir proje kapsamında yaralı olarak bulunan ve tedavileri tamamlanan iki yeşil deniz kaplumbağasına uydu takip cihazı takıldı.
  • Canlılar, göç rotalarının ve beslenme alanlarının belirlenmesi amacıyla denizle buluşturuldu.
  • Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kızkalesi Rotary Kulübü sponsorluğunda önemli bir çalışmayı hayata geçirdi.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Mersin'de yürütülen bir proje kapsamında yaralı olarak bulunan ve tedavileri tamamlanan iki yeşil deniz kaplumbağasına uydu takip cihazı takıldı. Canlılar, göç rotalarının ve beslenme alanlarının belirlenmesi amacıyla denizle buluşturuldu.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 25.07.2026 14:44
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kızkalesi Rotary Kulübü sponsorluğunda önemli bir çalışmayı hayata geçirdi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Rehabilitasyon Merkezinin desteğiyle yürütülen proje, Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkı'nda gerçekleştirilen bir etkinlikle devam etti. Bu kapsamda "Göksu" ve "Mersin" isimleri verilen iki yeşil deniz kaplumbağasına uydu takip cihazları monte edildi.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce 6 kaplumbağayı benzer şekilde denize bıraktıklarını belirtti. Bugün takılan cihazlar sayesinde canlıları yaklaşık bir buçuk yıl boyunca takip etme imkanına sahip olacaklarını ifade etti. Ergene, çalışmanın deniz yaşamı hakkında bilinmeyenleri aydınlatmayı ve koruma önlemlerini güçlendirmeyi hedeflediğini vurguladı.

Denize bırakılan kaplumbağaların geçmişte balıkçı oltalarından zarar gördüğü öğrenildi. Boğazına ve kulaç kısmına oltalar takılan canlılar, rehabilitasyon merkezinde gerekli tedavileri yapılarak sağlığına kavuştu. Proje, bu tür canlıların göç yollarını, kışlama alanlarını ve beslenme alışkanlıklarını bilimsel verilerle ortaya koymayı amaçlıyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Mersin Üniversitesi ve Kızkalesi Rotary Kulübü proje yürütüyor.Kaynak 1
  2. Göksu ve Mersin adlı kaplumbağalara uydu cihazı takıldı.Kaynak 1
  3. Daha önce 6 kaplumbağa denize bırakılmıştı.Kaynak 1
  4. Canlılar bir buçuk yıl süreyle izlenecek.Kaynak 1
  5. Kaplumbağalar balıkçı oltasıyla yaralanmıştı.Kaynak 1
  6. Yaralı canlılar rehabilitasyon merkezinde tedavi gördü.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    HabertürkHaber kaynağı · 25.07.2026 11:03

    Yeşil deniz kaplumbağalarına uydu takip cihazı

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler