Türkiye yurt dışına kaçırılan binlerce tarihi eseri geri kazandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 46 yıllık süreçte yurt dışına kaçırılan 28 bin 811 kültür varlığını Türkiye'ye getirdi. İade edilen eserler arasında camilerden çalınan çiniler ve antik kentlerden çıkarılan mozaikler bulunuyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Kültür Sanat
Temsili görsel: Türkiye yurt dışına kaçırılan binlerce tarihi eseri geri kazandı
Temsili görsel · rainhard2 / Pixabay
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı, 46 yıllık süreçte yurt dışına kaçırılan 28 bin 811 kültür varlığını Türkiye'ye getirdi.
  • İade edilen eserler arasında camilerden çalınan çiniler ve antik kentlerden çıkarılan mozaikler bulunuyor.
  • Anadolu topraklarının zengin kültürel mirasını korumak amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, yurt dışına kaçırılan binlerce eser ana vatanına döndü.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 46 yıllık süreçte yurt dışına kaçırılan 28 bin 811 kültür varlığını Türkiye'ye getirdi. İade edilen eserler arasında camilerden çalınan çiniler ve antik kentlerden çıkarılan mozaikler bulunuyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 03.08.2026 10:38
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Anadolu topraklarının zengin kültürel mirasını korumak amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, yurt dışına kaçırılan binlerce eser ana vatanına döndü. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki ekiplerin 1980 yılından bu yana yürüttüğü titiz takip süreci, 46 yılın sonunda büyük bir başarıya ulaştı. Toplamda 20 farklı ülkede gerçekleştirilen 176 ayrı çalışma neticesinde, 28 bin 811 tarihi eser ve kültür varlığı yeniden Türkiye'ye kazandırıldı.

İade süreçlerinde öne çıkan ülkeler arasında Almanya, Hırvatistan, İngiltere, Bulgaristan, ABD ve Sırbistan yer alıyor. Özellikle Almanya'dan 8 bin 670, Hırvatistan'dan 4 bin 147 ve İngiltere'den 3 bin 750 eser Türkiye'ye teslim edildi. Bakanlık, bu yıl da önemli iadelere imza attı. Smyrna Agora kazılarından çıkarılan mermer heykel başı ABD'den gönüllü olarak iade edilirken, Zeugma Antik Kenti'ne ait mozaik panolar da aynı ülkeden getirildi.

Kaçakçılıkla mücadele kapsamında, Adana Ulu Camii'nden geçmiş yıllarda çalınan çiniler İspanya'da bulunarak Türkiye'ye ulaştırıldı. Ayrıca İstanbul'daki Sultanahmet ve Rüstem Paşa camilerinden çalınan İznik çini karoları da İngiltere'den teslim alınarak ait oldukları topraklara geri getirildi. Bakanlık, yurt dışındaki tarihi varlıkların izini sürmeye ve envantere kazandırmaya yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 46 yılda 28 bin 811 tarihi eserin Türkiye'ye iadesini sağladı.Kaynak 1
  2. İade çalışmaları kapsamında 20 ülkede 176 farklı operasyon gerçekleştirildi.Kaynak 1
  3. En fazla eser iadesi Almanya, Hırvatistan, İngiltere, Bulgaristan, ABD ve Sırbistan'dan yapıldı.Kaynak 1
  4. Smyrna Agora kökenli mermer heykel başı ABD'den gönüllü olarak iade edildi.Kaynak 1
  5. Adana Ulu Camii'nden çalınan çiniler İspanya'dan, İstanbul'daki camilerden çalınan karolar ise İngiltere'den getirildi.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Cumhuriyet Kültür SanatHaber kaynağı · 03.08.2026 10:27

    Kaçırılan 28 bin 811 kültür varlığı Türkiye'ye iade edildi

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler