İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ülkenin güneyinde yer alan Negev Hapishanesi'ne gerçekleştirdiği ziyaret sırasında tartışmalı kararlar aldı. Filistin Esirler Medya Ofisi tarafından paylaşılan bilgilere göre Ben-Gvir, hapishanedeki Filistinli tutukluların sahip olduğu Kur'an-ı Kerim nüshalarının ve kıyafetlerinin toplanması yönünde talimat verdi.
Hapishanelerde Kötüleşen Koşullar
Söz konusu talimatın uygulanmasıyla birlikte, mahkumların dini metinlere erişim imkanlarının ciddi oranda azaldığı kaydedildi. Bunun yanı sıra, tutukluların temel yaşam standartlarını etkileyen yiyecek ve temizlik malzemelerine yönelik kısıtlamaların bir ceza yöntemi olarak devam ettiği öne sürüldü.
Diğer Cezaevlerindeki Durum
Benzer sorunlar kuzeydeki Megiddo Hapishanesi'nde de gözlemleniyor. Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı ilgili heyet, buradaki mahkumların tıbbi ihmaller ve açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, yaşam koşullarının her geçen gün daha da kötüye gittiğini duyurdu.
İnsan hakları raporları, İsrail hapishanelerinde kadın ve çocukların da arasında bulunduğu toplam 9 bin 500 civarında Filistinli mahkumun bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu kişilerin işkence, açlık ve sağlık hizmetlerine erişememe gibi ağır şartlar altında tutuldukları ifade ediliyor.