Ahlat'ın Tarihi Mirasını Koruyacak Enstitü İçin İlk Adım Atıldı

Bitlis'in Ahlat ilçesinde tarihi ve kültürel değerleri bilimsel yöntemlerle kayıt altına alacak Kubbetü'l İslam Ahlat Enstitüsü'nün kuruluşu için ilk toplantı gerçekleştirildi. Enstitü bünyesinde Ahlat'ı konu alan kapsamlı bir külliyat hazırlanması hedefleniyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Ahlat'ın Tarihi Mirasını Koruyacak Enstitü İçin İlk Adım Atıldı
Temsili görsel · Tama66 / Pixabay
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • Bitlis'in Ahlat ilçesinde tarihi ve kültürel değerleri bilimsel yöntemlerle kayıt altına alacak Kubbetü'l İslam Ahlat Enstitüsü'nün kuruluşu için ilk toplantı gerçekleştirildi.
  • Enstitü bünyesinde Ahlat'ı konu alan kapsamlı bir külliyat hazırlanması hedefleniyor.
  • Bitlis'in tarihi dokusuyla öne çıkan Ahlat ilçesinde, bölgenin kültürel mirasını bilimsel bir zeminde korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Kubbetü'l İslam Ahlat Enstitüsü kuruluyor.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Bitlis'in Ahlat ilçesinde tarihi ve kültürel değerleri bilimsel yöntemlerle kayıt altına alacak Kubbetü'l İslam Ahlat Enstitüsü'nün kuruluşu için ilk toplantı gerçekleştirildi. Enstitü bünyesinde Ahlat'ı konu alan kapsamlı bir külliyat hazırlanması hedefleniyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 11.08.2026 15:46
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Bitlis'in tarihi dokusuyla öne çıkan Ahlat ilçesinde, bölgenin kültürel mirasını bilimsel bir zeminde korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Kubbetü'l İslam Ahlat Enstitüsü kuruluyor. Enstitünün kuruluş sürecine yönelik ilk istişare toplantısı, Ahlat Belediye Başkanı Yavuz Gülmez'in başkanlığında geniş bir uzman grubuyla gerçekleştirildi.

Toplantıda enstitünün idari yapısı şekillendirilirken, görev dağılımı da netleşti. Buna göre, enstitünün koordinatörlüğünü Faruk Çaman, müdürlüğünü İsmail Yurttaş, müdür yardımcılığını Mahmut Akbaş, sekreterlik görevlerini ise Necati Aktekin ve Emrah Subaşı üstlenecek. Danışma kurulunda ise tarihçilerden fotoğraf sanatçılarına, yerel basın mensuplarından sivil toplum kuruluşu temsilcilerine kadar çok sayıda uzman ismin yer alması planlanıyor.

Belediye Başkanı Yavuz Gülmez, toplantıdaki konuşmasında enstitünün temel amacının Ahlat'ın sosyal ve kültürel değerlerini arşivlemek olduğunu vurguladı. Gülmez, "Geleceğin Ahlat'ını beraber inşa ediyoruz" ifadesiyle projenin vizyonunu özetledi. Enstitü Müdürü İsmail Yurttaş ise alanında uzman herkese kapılarının açık olduğunu belirterek, bilimsel çalışmaların önemine dikkat çekti.

Enstitü bünyesinde hayata geçirilmesi planlanan ilk büyük çalışma ise Ahlat'ın tarihini, sosyal yapısını ve bilimsel değerlerini bir bütün halinde ele alan kapsamlı bir basılı külliyat oluşturmak olacak. Bu çalışma ile ilçenin zengin mirasının kayıt altına alınması amaçlanıyor. İstişare toplantısının ardından enstitünün resmi kuruluş sürecinin önümüzdeki günlerde başlatılacağı ve ardından çalışma gruplarının oluşturularak projelerin hız kazanacağı açıklandı.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 4 olgu

1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Bitlis'in Ahlat ilçesinde Kubbetü'l İslam Ahlat Enstitüsü'nün kurulması için ilk istişare toplantısı yapıldı.Kaynak 1
  2. Enstitünün başkanlığını Ahlat Belediye Başkanı Yavuz Gülmez üstlenecek.Kaynak 1
  3. Enstitü, Ahlat'ın tarihi ve kültürel değerlerini bilimsel çalışmalarla kayıt altına almayı hedefliyor.Kaynak 1
  4. Kurumun ilk büyük projesi olarak Ahlat'ı anlatan kapsamlı bir basılı külliyat hazırlanması planlanıyor.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    HabertürkHaber kaynağı · 11.08.2026 15:22

    "Kubbetü'l İslam Ahlat Enstitüsü" kurulacak

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler