Lübnan'da Genel Af Yasası Kabul Edildi

Lübnan Meclisi, bazı tutuklular için genel af ve ceza indirimi içeren yasa tasarısını onayladı. Aynı oturumlarda idam cezasının kaldırılmasına yönelik düzenleme de kabul edildi.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Lübnan'da Genel Af Yasası Kabul Edildi
Temsili görsel · liushuquan / Pixabay
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • Lübnan Meclisi, bazı tutuklular için genel af ve ceza indirimi içeren yasa tasarısını onayladı.
  • Aynı oturumlarda idam cezasının kaldırılmasına yönelik düzenleme de kabul edildi.
  • Lübnan Meclisi, uzun süredir tartışılan genel af ve hapis cezalarında indirim öngören yasa tasarısını oylayarak kabul etti.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Lübnan Meclisi, bazı tutuklular için genel af ve ceza indirimi içeren yasa tasarısını onayladı. Aynı oturumlarda idam cezasının kaldırılmasına yönelik düzenleme de kabul edildi.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 12.08.2026 15:59
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Lübnan Meclisi, uzun süredir tartışılan genel af ve hapis cezalarında indirim öngören yasa tasarısını oylayarak kabul etti. Kararın ardından açıklamalarda bulunan milletvekili İmad el-Hut, ülkede bulunan 146 İslami tutukludan 79'unun serbest kalacağını duyurdu. Hut, yasal tutukluluk sürelerinin aşılmasına artık müsaade etmeyeceklerini vurguladı.

Ülkede genel af konusu, farklı kesimler arasında ciddi görüş ayrılıklarına neden oluyordu. Bazı gruplar, askerlerin ölümüne yol açan kişilerin cezasız kalacağı endişesiyle yasaya karşı çıkarken, diğer kesimler ise çok sayıda kişinin herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın cezaevlerinde tutulduğunu savunuyordu. Özellikle Beyrut'un kuzeydoğusundaki Rumiye Cezaevi'nde tutulan 400 civarındaki tutuklunun durumu, uzun süredir kamuoyunun gündemindeydi. Bu kişilerin yaklaşık yarısının, haklarında kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmadan hapsedildiği belirtiliyor.

Meclis, genel af yasasının yanı sıra bir başka önemli değişikliğe daha imza attı. Yapılan oylamada, ülkede idam cezasının kaldırılması ve yerine müebbet hapis cezası getirilmesini öngören kanun teklifi de onaylandı. 2025 yılı sonunda düzenlenen gösterilerle de gündeme gelen tutukluların durumu, Suriye'deki olaylarla bağlantılı olarak da sıkça tartışılıyordu. İslami Tutuklular Komitesi, bu kişilerin büyük kısmının Suriye'deki rejim karşıtı faaliyetlere destek verdikleri gerekçesiyle tutuklandığını öne sürmüştü.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 4 olgu

1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Lübnan Meclisi, bazı hükümlü ve tutukluları kapsayan genel af ve ceza indirimi yasasını onayladı.Kaynak 1
  2. Milletvekili İmad el-Hut, 146 İslami tutukludan 79'unun serbest bırakılacağını açıkladı.Kaynak 1
  3. Lübnan Meclisi, idam cezasını kaldırarak yerine müebbet hapis cezası getiren teklifi kabul etti.Kaynak 1
  4. Rumiye Cezaevi'nde tutulan yaklaşık 400 tutuklunun yarısı mahkeme kararı olmaksızın cezaevinde bulunuyor.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    TRT HaberHaber kaynağı · 12.08.2026 15:52

    Lübnan Meclisi genel af yasasını onayladı

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler