Gündem Hürmüz Boğazı'ndaki gemi trafiği biyolojik istila riski taşıyor
Hürmüz Boğazı'nda mahsur kalan çok sayıda gemi, gövdelerinde biriken canlılar nedeniyle ekolojik tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, seferlerin başlamasıyla bu canlıların küresel çapta yayılmasından endişe ediyor.
Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
⚡Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
- Hürmüz Boğazı'nda mahsur kalan çok sayıda gemi, gövdelerinde biriken canlılar nedeniyle ekolojik tehdit oluşturuyor.
- Uzmanlar, seferlerin başlamasıyla bu canlıların küresel çapta yayılmasından endişe ediyor.
- Hürmüz Boğazı'nın kapanmasıyla Basra ve Umman Körfezi'nde bekleyen 1500'ü aşkın gemi, ciddi bir çevresel riskin merkezine dönüştü.
Hürmüz Boğazı'nın kapanmasıyla Basra ve Umman Körfezi'nde bekleyen 1500'ü aşkın gemi, ciddi bir çevresel riskin merkezine dönüştü. Gemilerin gövdelerine yapışan deniz canlıları, uzun süreli bekleyiş nedeniyle bölge ekosisteminden farklı habitatlara taşınma tehlikesiyle karşı karşıya.
Denizcilik faaliyetlerinin yeniden başlaması durumunda, bu canlıların istilacı türler olarak yeni bölgelere yayılması bekleniyor. Uzmanlar, bu durumu biyolojik istila süper yayıcı etkisi olarak tanımlayarak, küresel deniz ekosisteminin dengesinin bozulabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.