İran'da protestolara katılan yabancı uyruklu bir kişi idam edildi

İran yargısı, İsfahan'daki hükümet karşıtı protestolara katıldığı ve güvenlik görevlilerinin ölümüne karıştığı iddia edilen yabancı uyruklu Qaim Hosseini'nin idam edildiğini duyurdu. İnsan hakları örgütleri ise ülkede adil yargılanma süreçlerinin işletilmediğini belirterek uygulamaya tepki gösterdi.

Temsili görsel: İran'da protestolara katılan yabancı uyruklu bir kişi idam edildi
Temsili görsel · qimono / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • İran yargısı, İsfahan'daki hükümet karşıtı protestolara katıldığı ve güvenlik görevlilerinin ölümüne karıştığı iddia edilen yabancı uyruklu Qaim Hosseini'nin idam edildiğini duyurdu.
  • İnsan hakları örgütleri ise ülkede adil yargılanma süreçlerinin işletilmediğini belirterek uygulamaya tepki gösterdi.
  • İran yargısına bağlı Mizan Haber Ajansı, ocak ayında İsfahan kentinde gerçekleşen hükümet karşıtı protestolarla bağlantılı olarak yabancı uyruklu bir kişinin idam edildiğini açıkladı.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

İran yargısı, İsfahan'daki hükümet karşıtı protestolara katıldığı ve güvenlik görevlilerinin ölümüne karıştığı iddia edilen yabancı uyruklu Qaim Hosseini'nin idam edildiğini duyurdu. İnsan hakları örgütleri ise ülkede adil yargılanma süreçlerinin işletilmediğini belirterek uygulamaya tepki gösterdi.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 21.08.2026 16:23
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

İran yargısına bağlı Mizan Haber Ajansı, ocak ayında İsfahan kentinde gerçekleşen hükümet karşıtı protestolarla bağlantılı olarak yabancı uyruklu bir kişinin idam edildiğini açıkladı. Yetkililer, idam edilen şahsın Qaim Hosseini olduğunu belirtirken, uyruğuna dair detaylı bilgi paylaşmadı.

Resmi kaynaklar, "Arian" takma adını da kullanan Hosseini'nin 8 Ocak tarihinde İsfahan'daki Ali Khani Meydanı'nda düzenlenen gösterilere katıldığını itiraf ettiğini öne sürdü. İran yargısı, söz konusu protestolar sırasında dört güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini ve Hosseini'nin olay yerinde aktif olarak bulunduğunu iddia etti. İddianamede, şahsın güvenlik görevlilerinin cesetlerine müdahale ettiği ve bir yardım kuruluşuna ait eşyaları ateşe verdiği öne sürüldü.

Hosseini'nin yargılama sürecinde avukatının hazır bulunduğu ve Yüksek Mahkeme'nin temyiz başvurusunu inceleyerek idam kararını onadığı belirtildi. Aynı dava kapsamında daha önce Abolfazl Sepahi, Amirhossein Safari, Erfan Esfandiari ve Golmohammad Mohammadi isimli dört kişi daha idam edilmişti.

İnsan hakları örgütleri ise İran yönetimini, protestolarla bağlantılı davalarda ölüm cezasını muhalefeti bastırmak ve toplumda korku yaymak amacıyla kullanmakla suçluyor. Uluslararası kuruluşlar, gözaltındaki kişilere zorla itiraf ettirildiği, avukat yardımına erişimin kısıtlandığı ve adil yargılanma güvencelerinin ihlal edildiği yönündeki endişelerini sık sık dile getiriyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterresinin sunduğu raporlar, İran'daki idam oranlarının son yıllarda ciddi bir artış gösterdiğini ortaya koyuyor. BM verilerine göre, 2024 yılında kaydedilen idam sayısı 2015'ten bu yana ulaşılan en yüksek seviyeye çıkarken, 2025'in ilk yarısında da bu artış eğiliminin devam ettiği gözlemlendi. Uluslararası toplum, özellikle uyuşturucu suçları ve ulusal güvenlik gerekçeleriyle verilen idam cezalarının hukuki standartlara uygunluğu konusunda Tahran yönetimine yönelik eleştirilerini sürdürüyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. İran yargısı, İsfahan'daki protestolara katıldığı gerekçesiyle yabancı uyruklu Qaim Hosseini'yi idam etti.Kaynak 1
  2. Hosseini, 8 Ocak'ta İsfahan'da düzenlenen gösterilerde dört güvenlik görevlisinin öldürülmesiyle ilişkilendirildi.Kaynak 1
  3. İran yargısı, Hosseini'nin suçlamaları itiraf ettiğini ve olay yerinde aktif rol aldığını öne sürdü.Kaynak 1
  4. İnsan hakları örgütleri, İran'daki yargı süreçlerinde adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini savunuyor.Kaynak 1
  5. BM raporlarına göre İran'da son yıllarda idam cezası uygulamalarında belirgin bir artış gözlemleniyor.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Euronews TRHaber ajansı · 21.08.2026 15:31

    İran, ocak ayındaki protestolara katılmakla suçladığı yabancı uyruklu kişiyi idam etti

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler