Ceuta'da sınır krizinde ölen göçmenler defnedildi

İspanya'nın Ceuta kentinde yaşanan sınır krizinde hayatını kaybeden 18 göçmen İslami usullere göre toprağa verildi. Faslı sivil toplum kuruluşları, kimlik tespiti tamamlanmadan yapılan defin işlemlerine tepki gösterdi.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Ceuta'da kimliği belirsiz 18 göçmen defnedildi
Temsili görsel: Ceuta'da sınır krizinde ölen göçmenler defnedildi
Temsili görsel · darksouls1 / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • İspanya'nın Ceuta kentinde yaşanan sınır krizinde hayatını kaybeden 18 göçmen İslami usullere göre toprağa verildi.
  • Faslı sivil toplum kuruluşları, kimlik tespiti tamamlanmadan yapılan defin işlemlerine tepki gösterdi.
  • İspanya'nın Fas sınırındaki özerk kenti Ceuta, geçtiğimiz temmuz ayında yaşanan ve 72 binden fazla kişinin şehre girmesine yol açan kitlesel göç dalgasının ardından derin bir insani krizle karşı karşıya.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

İspanya'nın Ceuta kentinde yaşanan sınır krizinde hayatını kaybeden 18 göçmen İslami usullere göre toprağa verildi. Faslı sivil toplum kuruluşları, kimlik tespiti tamamlanmadan yapılan defin işlemlerine tepki gösterdi.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 22.08.2026 13:22
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

İspanya'nın Fas sınırındaki özerk kenti Ceuta, geçtiğimiz temmuz ayında yaşanan ve 72 binden fazla kişinin şehre girmesine yol açan kitlesel göç dalgasının ardından derin bir insani krizle karşı karşıya. Sınır geçişleri sırasında hayatını kaybeden 82 kişiden 18'i, cuma günü kentteki Müslüman mezarlığında düzenlenen törenle toprağa verildi.

Defin işlemleri sırasında İslami usullere uygun olarak dualar okunurken, cenazeler beyaz torbalara sarılarak defnedildi. Yetkililer, ileride ailelerinin cenazelere ulaşabilmesini sağlamak amacıyla her mezarı numaralandırdı. Kurbanların kimlik tespiti süreci ise yavaş bir şekilde devam ediyor. Hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunun, sınır kapısı yakınındaki dalgakıranı aşmaya çalışırken boğulduğu veya yaşanan izdihamda ezildiği belirtiliyor.

STK'lardan defin işlemlerine itiraz

Fas İnsan Hakları Derneği, defin işlemlerinin durdurulması çağrısında bulundu. Dernek, kurbanların kimliklerinin kesin olarak belirlenmesi ve naaşların ailelerine teslim edilmek üzere Fas'a iade edilmesi gerektiğini savundu. Ceuta hükümeti sözcüsü ise cenazelerin iadesi için gerekli tüm yasal prosedürlerin tamamlandığını, ancak Fas yönetiminin cenazeleri kabul etmediğini öne sürdü. Fas Dışişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

Binlerce göçmen hâlâ kentte

Temmuz ayındaki kitlesel geçişin ardından göçmenlerin büyük bir kısmı Fas'a geri dönmüş olsa da, binlerce kişi hâlâ Ceuta'da kalmaya devam ediyor. Yerel makamlar kentte yaklaşık 10 bin göçmenin bulunduğunu tahmin ederken, İspanya merkezi hükümeti bu sayının 5 bin civarında olduğunu belirtiyor. Barınma ve yardım kapasitesini zorlayan bu durum, bölgedeki insani krizin boyutlarını artırıyor. Uzmanlar, göçmenlerin bu tehlikeli yolculuğa çıkma nedenleri arasında işsizlik ve düşük ücretler gibi ekonomik faktörlerin yanı sıra sosyal medyadaki yanıltıcı bilgilerin etkili olduğunu ifade ediyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Ceuta'da yaşanan sınır krizinde hayatını kaybeden 18 göçmen Müslüman mezarlığında toprağa verildi.Kaynak 1
  2. Mezarlar, yakınlarının ileride cenazeleri bulabilmesi için numaralandırıldı.Kaynak 1
  3. Temmuz ayındaki kitlesel göç sırasında toplam 82 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.Kaynak 1
  4. Fas İnsan Hakları Derneği, kimlik tespiti tamamlanana kadar definlerin durdurulmasını talep etti.Kaynak 1
  5. Ceuta hükümeti, cenazelerin iadesi için prosedürlerin tamamlandığını ancak Fas'ın kabul etmediğini savundu.Kaynak 1
  6. Temmuz sonunda Ceuta'ya geçen 72 binden fazla kişinin büyük kısmı Fas'a geri döndü.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Euronews TRHaber ajansı · 22.08.2026 12:24

    Ceuta, Fas’la sınır krizinde ölen 18 göçmeni toprağa verdi

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler