Milli Savunma Bakanlığı (MSB), haftalık basın bilgilendirme toplantısında bölgesel güvenlik ve sınır güvenliği konularında önemli açıklamalarda bulundu. Bakanlık, İsrail'in Gazze, Lübnan ve Suriye'ye yönelik saldırgan tutumunun ve yayılmacı politikalarının, bölgedeki kalıcı barış ve istikrarın önündeki en büyük engel olduğunu vurguladı.
Bölgenin geleceğinin tek taraflı güç kullanımıyla değil, uluslararası hukuka ve egemenlik haklarına saygı temelinde inşa edilmesi gerektiğini belirten MSB, uluslararası toplumu İsrail'in eylemleri karşısında somut ve etkili tedbirler almaya davet etti. Bakanlık, soykırım iddiaları kapsamında yargı süreçleri devam eden İsrail hükûmetinin tutumunun küresel barışı tehdit ettiğini yineledi.
Sınır Güvenliği ve Terörle Mücadele
Hudut güvenliğine ilişkin verileri paylaşan Bakanlık, son bir hafta içerisinde yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 550 kişinin yakalandığını, 807 kişinin ise hududu geçemeden engellendiğini açıkladı. Ayrıca, Hakkâri bölgesinde gerçekleştirilen arama-tarama faaliyetlerinde 20 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildiği belirtildi. Terörle mücadele kapsamında ise 5 PKK'lı teröristin teslim olduğu bilgisi paylaşıldı.
Uluslararası İlişkiler ve Savunma
Bakanlık, bazı basın organlarında yer alan ABD merkezli bir danışmanlık şirketiyle imzalanan hizmet sözleşmesine ilişkin iddialara da yanıt verdi. Söz konusu çalışmanın Türkiye ile ABD arasındaki savunma ve güvenlik diyaloğunu güçlendirmek amacıyla profesyonel bir strateji ürünü olduğunu belirten yetkililer, sözleşmenin her iki ülkenin mevzuatına uygun ve şeffaf bir şekilde kayıt altına alındığını ifade etti.
Öte yandan, İstanbul'da gerçekleştirilen Güneydoğu Avrupa Tugayı (SEEBRIG) Karargâhı'nın 27'nci kuruluş yıl dönümü törenlerine dikkat çekilerek, Türkiye'nin bölgesel barışa ve çok uluslu askerî iş birliğine verdiği önemin altı çizildi. Bakanlık, Suriye'de yaşanan gelişmeleri ve SDG'nin feshi sürecini, bölgenin istikrarı açısından olumlu bir adım olarak değerlendirdiğini belirtti.