ABD ve AB arasında İran yaptırımları konusunda görüş ayrılığı

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Avrupa Birliği'nin İran'a yönelik yaptırım operasyonuna katıldığını öne sürdü. Ancak Brüksel, bu girişimi yalnızca desteklediğini belirterek resmi bir katılım beyan etmedi.

Temsili görsel: ABD ve AB arasında İran yaptırımları konusunda görüş ayrılığı
Temsili görsel · angelolucas / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Avrupa Birliği'nin İran'a yönelik yaptırım operasyonuna katıldığını öne sürdü.
  • Ancak Brüksel, bu girişimi yalnızca desteklediğini belirterek resmi bir katılım beyan etmedi.
  • ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Avrupa Birliği'nin İran'ı uluslararası finans sisteminden dışlamayı hedefleyen Ekonomik Dışlama Operasyonu'na resmen dahil olduğunu iddia etti.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Avrupa Birliği'nin İran'a yönelik yaptırım operasyonuna katıldığını öne sürdü. Ancak Brüksel, bu girişimi yalnızca desteklediğini belirterek resmi bir katılım beyan etmedi.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 04.09.2026 11:13
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Avrupa Birliği'nin İran'ı uluslararası finans sisteminden dışlamayı hedefleyen Ekonomik Dışlama Operasyonu'na resmen dahil olduğunu iddia etti. Washington yönetimi, bu gelişmeyi İran üzerindeki uluslararası baskının güçlendiğinin bir kanıtı olarak sunarken, Brüksel'in tutumu daha temkinli bir çizgide seyrediyor.

Resmi katılım mı, diplomatik destek mi?

Bessent, Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan bir açıklamaya atıfta bulunarak, Birlik'in İran'a karşı erken ve güçlü bir tavır aldığını belirtti. Ancak Avrupa Komisyonu'nun metni incelendiğinde, ABD'nin yaptırım kampanyasına yönelik dilin oldukça ölçülü olduğu görülüyor. AB, ABD öncülüğündeki ekonomik baskı çabalarını memnuniyetle karşıladığını ifade etse de, operasyona resmen katıldığına dair herhangi bir taahhütte bulunmuyor.

Brüksel, kendi yaptırım rejiminde bir değişikliğe gitmediğini ve İran'ın nükleer programı ile bölgesel faaliyetlerine karşı mevcut politikalarını sürdürdüğünü vurguluyor. Ayrıca AB, Washington'un aksine, barış müzakerelerinin devam etmesi gerektiğine olan inancını koruduğunu açıkça belirtiyor.

Şirketler için yaptırım riski

ABD'nin başlattığı operasyon; İran'ın altın, sivil havacılık, ileri teknoloji ve deniz taşımacılığı gibi alanlara erişimini kısıtlamayı amaçlıyor. Bu süreç, İran ile ticaret yapan yabancı şirket ve bankalara yönelik ikincil yaptırımları da beraberinde getiriyor. Avrupalı bankalar ve ihracatçılar için bu durum ciddi bir belirsizlik yaratıyor.

Avrupa Birliği'nin yürürlükteki Engelleme Tüzüğü, Avrupalı şirketlerin Avrupa Komisyonu'ndan özel izin almadan ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarına uymasını ilke olarak yasaklıyor. Bu durum, Washington'un iddiaları ile Avrupa'nın hukuki çerçevesi arasında belirgin bir boşluk olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar, kampanyayı desteklemek ile ona fiilen bağlı hale gelmek arasındaki farkın, Avrupalı aktörlerin gelecekteki ticari faaliyetleri üzerinde kritik bir rol oynayacağını belirtiyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Avrupa Birliği'nin İran'a yönelik yaptırım operasyonuna resmen katıldığını iddia etti.Kaynak 1
  2. Avrupa Komisyonu, ABD'nin İran'a yönelik ekonomik baskı çabalarını memnuniyetle karşıladığını belirten bir açıklama yayımladı.Kaynak 1
  3. AB'nin yayımladığı metinde operasyona resmi katılım ifadesi yer almazken, diplomatik çabaların sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.Kaynak 1
  4. ABD'nin Ekonomik Dışlama Operasyonu, İran'ın finansal sistemle bağlarını kesmeyi ve ikincil yaptırımlar uygulamayı hedefliyor.Kaynak 1
  5. AB'nin Engelleme Tüzüğü, Avrupalı şirketlerin Avrupa Komisyonu izni olmadan ABD'nin İran yaptırımlarına uymasını ilke olarak yasaklıyor.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Euronews TRHaber ajansı · 04.09.2026 10:57

    ABD, AB'nin yeni İran yaptırımlarına katıldığını söylüyor; Brüksel sadece destek verdi

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler