Uğur Mumcu suikastında dikkat çeken iddia: Uzaktan kumandalı bomba

Gazeteci Uğur Mumcu'nun 1993 yılındaki suikastına dair dosyanın yeniden açılmasıyla, olay yerindeki ilk MİT görevlisi Yavuz Ataç önemli açıklamalarda bulundu. Ataç, saldırının uzaktan kumandalı bir düzenekle yapıldığını savundu.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Uğur Mumcu suikastında dikkat çeken iddia: Uzaktan kumandalı bomba
Temsili görsel · felix_w / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Gazeteci Uğur Mumcu'nun 1993 yılındaki suikastına dair dosyanın yeniden açılmasıyla, olay yerindeki ilk MİT görevlisi Yavuz Ataç önemli açıklamalarda bulundu.
  • Ataç, saldırının uzaktan kumandalı bir düzenekle yapıldığını savundu.
  • Gazeteci Uğur Mumcu'nun 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara'da uğradığı bombalı saldırı, üzerinden geçen 33 yıla rağmen Türkiye gündemindeki yerini koruyor.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Gazeteci Uğur Mumcu'nun 1993 yılındaki suikastına dair dosyanın yeniden açılmasıyla, olay yerindeki ilk MİT görevlisi Yavuz Ataç önemli açıklamalarda bulundu. Ataç, saldırının uzaktan kumandalı bir düzenekle yapıldığını savundu.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 30.07.2026 16:06
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Gazeteci Uğur Mumcu'nun 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara'da uğradığı bombalı saldırı, üzerinden geçen 33 yıla rağmen Türkiye gündemindeki yerini koruyor. Adalet Bakanı Akın Gürlek'in suikast dosyasının yeniden ele alınacağını duyurmasıyla birlikte, olayın perde arkasına dair yeni tanıklıklar gün yüzüne çıkmaya başladı. O dönem MİT Daire Başkanı olarak görev yapan Yavuz Ataç, suikastın hemen ardından olay yerine giden ilk istihbarat yetkilisi olarak dikkat çekici detaylar paylaştı.

Yavuz Ataç, kişisel merakı üzerine olay yerine gittiğini ve bölgede gördüğü teknik bulguların saldırının profesyonel bir planlama içerdiğini gösterdiğini ifade etti. Ataç, aracın yakınlarında bulduğu bir batarya parçasının, bombanın uzaktan kumanda sistemiyle patlatıldığına dair güçlü bir kanıt olduğunu öne sürdü. Dönemin emniyet birimlerinin patlayıcılar konusunda yeterli uzmanlığa sahip olmadığını savunan Ataç, olay yerindeki delillerin korunması noktasında ciddi eksiklikler yaşandığını belirtti.

"Katiller olay yerine geri dönmüştür"

Saldırının sıradan bir eylem olmadığını vurgulayan eski MİT yetkilisi, olayın arkasında uzman bir kadronun bulunduğunu iddia etti. Uğur Mumcu'nun anti-emperyalist duruşuna dikkat çeken Ataç, suikastın bölgedeki uluslararası güç dengeleriyle bağlantılı olabileceğini savundu. Ataç, saldırıyı organize edenlerin veya yaptıranların, sonucu görmek amacıyla olay yerine mutlaka geri döndüklerini ve bu nedenle bölgedeki incelemelerin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Adalet Bakanlığı'nın dosyayı yeniden inceleme kararı, suikastın üzerindeki sır perdesinin aralanması adına yeni bir umut olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, gelişen teknoloji ve yeni delil değerlendirme yöntemleriyle, yıllardır aydınlatılamayan bu karanlık olayın detaylarına ulaşılabileceğini belirtiyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Gazeteci Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 tarihinde bombalı bir saldırı sonucu hayatını kaybetti.Kaynak 1
  2. Dönemin MİT Daire Başkanı Yavuz Ataç, suikast sonrası olay yerine giden ilk istihbarat görevlisi olduğunu belirtti.Kaynak 1
  3. Yavuz Ataç, olay yerinde bulduğu batarya parçasının saldırının uzaktan kumandalı bir düzenekle gerçekleştirildiğine işaret ettiğini savundu.Kaynak 1
  4. Ataç, dönemin emniyet birimlerinin olay yerindeki delilleri koruma konusunda teknik yetersizlik yaşadığını iddia etti.Kaynak 1
  5. Adalet Bakanı Akın Gürlek, Uğur Mumcu suikastı dosyasının yeniden inceleneceğini açıkladı.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    HürriyetHaber kaynağı · 30.07.2026 07:00

    Dönemin MİT Daire Başkanı Ataç: Mumcu’yu katleden uzaktan kumandalı bombaydı

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler