İktidar kanadı, yeni çözüm sürecinin hukuki altyapısını oluşturacak Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi'ne son şeklini verdi. Toplam 12 maddeden oluşan teklifin, 5 Ağustos Çarşamba günü TBMM Başkanlığı'na sunulması ve 11 Ağustos'a kadar yasalaştırılması hedefleniyor.
Kapsam ve Başvuru Süreci
Teklif, PKK, KCK ve bunlarla ilişkili yapılanmaları doğrudan hedef alıyor. Düzenlemeden yararlanmak isteyen kişilerin, kanun yürürlüğe girdikten sonraki 6 ay içinde bireysel başvuruda bulunmaları şart koşuluyor. Başvurular; hakkında soruşturma bulunanlar, kovuşturması devam edenler, hükümlüler ve kendiliğinden teslim olanlar şeklinde sınıflandırılarak değerlendirilecek.
Kurul Denetimi ve Siyasi Haklar
Yasanın uygulanması, Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında kurulacak sekiz üyeli Değerlendirme ve Koordinasyon Kurulu tarafından yürütülecek. Ayrıca TBMM bünyesinde özel bir izleme kurulu oluşturulması planlanıyor. Yasadan yararlananların siyaset yapabilmesi ise otomatik bir hak olmayıp, kurulun uygun görüşüne ve mahkeme kararına bağlanmış durumda.
İstisnalar ve Cezai Düzenlemeler
Teklif, örgüt mensuplarına genel bir af öngörmüyor; bunun yerine ceza erteleme ve belirli şartlar altında suçun düşmesi yöntemini getiriyor. Ancak adam öldürme ve cinsel saldırı gibi ağır suçlar kapsam dışında tutuluyor. 2005 yılı öncesinde ağırlaştırılmış müebbet cezası alanlar da bu düzenlemeden yararlanamayacak. Bu madde ile Abdullah Öcalan'ın yasa kapsamına girmesinin önü kapatılmış oldu. Örgüt suçlarında 15 yılın altındaki cezalar için beş yıl, 15 yılın üzerindekiler için ise 10 yıl ceza ertelemesi öngörülüyor.