Dijital Tuzaklar ve Suç Örgütleri
İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Casperlar ve Çirkinler olarak adlandırılan yeni nesil organize suç şebekelerine yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Hazırlanan iddianame, dijital platformların suç örgütleri tarafından nasıl birer insan avlama aracına dönüştürüldüğünü gözler önüne seriyor. Özellikle 15 ile 25 yaş grubundaki, ekonomik veya ruhsal sorunlar yaşayan savunmasız gençler, sanal medya ve çevrimiçi oyunların sohbet odaları üzerinden hedef alınıyor.
Para ve Güç Vaadiyle Kandırılan Gençler
Suç örgütleri, sosyal medyada paylaştıkları lüks otomobiller, motosikletler ve para saçılan videolarla gençlerin ilgisini çekiyor. İlk aşamada insancıl bir iletişim kuran ve sevgi gösteren çete üyeleri, çocukları önce sosyal aktivitelere davet edip harçlık vererek güvenlerini kazanıyor. Ardından bu gençler, yüksek meblağlar karşılığında iş yeri kurşunlama veya cinayet gibi ağır suçları işlemeye yönlendiriliyor.
İddianamede yer alan çarpıcı detaylara göre, 100 bin lira vaadiyle bir galeriyi kurşunlayan 16 yaşındaki bir çocuk ile 220 bin lira karşılığında bir eve saldıran 15 yaşındaki bir çocuk, paralarını alamadan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Örgütün ağına düşenlerin en küçüğünün ise henüz 13 yaşında olduğu belirlendi. Toplamda 52 farklı kanlı eylemin gerçekleştirildiği bu yapıda, çocukların "kullan-at piyonlar" olarak kullanıldığı ifade ediliyor.
Denetim ve Dijital Okuryazarlık Çağrısı
Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, suç örgütlerinin denetimin az olduğu Telegram gibi platformları tercih ettiğini vurguladı. Kırık, bu tehlikeyle mücadele için BTK'nın yetkilerinin artırılması gerektiğini ve dijital platformlarda daha sıkı denetimlerin uygulanmasının şart olduğunu belirtti. Ayrıca ebeveynlerin çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmalarının ve dijital aktivitelerini takip etmelerinin, gençlerin suç örgütlerinin bir parçası olmasını engellemede kritik rol oynadığı ifade edildi.