Sanal Medya Üzerinden Çocuklar Suç Örgütlerine Kazandırılıyor

Yeni nesil organize suç örgütlerinin sanal medya ve oyun platformlarını kullanarak çocukları tetikçiliğe yönlendirdiği ortaya çıktı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, gençlerin para ve güç vaatleriyle kandırıldığı belirtildi.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Sanal Medya Üzerinden Çocuklar Suç Örgütlerine Kazandırılıyor
Temsili görsel · Alexas_Fotos / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Yeni nesil organize suç örgütlerinin sanal medya ve oyun platformlarını kullanarak çocukları tetikçiliğe yönlendirdiği ortaya çıktı.
  • Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, gençlerin para ve güç vaatleriyle kandırıldığı belirtildi.
  • Dijital Tuzaklar ve Suç Örgütleriİstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Casperlar ve Çirkinler olarak adlandırılan yeni nesil organize suç şebekelerine yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Yeni nesil organize suç örgütlerinin sanal medya ve oyun platformlarını kullanarak çocukları tetikçiliğe yönlendirdiği ortaya çıktı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, gençlerin para ve güç vaatleriyle kandırıldığı belirtildi.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 10.08.2026 21:54
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Dijital Tuzaklar ve Suç Örgütleri

İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Casperlar ve Çirkinler olarak adlandırılan yeni nesil organize suç şebekelerine yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Hazırlanan iddianame, dijital platformların suç örgütleri tarafından nasıl birer insan avlama aracına dönüştürüldüğünü gözler önüne seriyor. Özellikle 15 ile 25 yaş grubundaki, ekonomik veya ruhsal sorunlar yaşayan savunmasız gençler, sanal medya ve çevrimiçi oyunların sohbet odaları üzerinden hedef alınıyor.

Para ve Güç Vaadiyle Kandırılan Gençler

Suç örgütleri, sosyal medyada paylaştıkları lüks otomobiller, motosikletler ve para saçılan videolarla gençlerin ilgisini çekiyor. İlk aşamada insancıl bir iletişim kuran ve sevgi gösteren çete üyeleri, çocukları önce sosyal aktivitelere davet edip harçlık vererek güvenlerini kazanıyor. Ardından bu gençler, yüksek meblağlar karşılığında iş yeri kurşunlama veya cinayet gibi ağır suçları işlemeye yönlendiriliyor.

İddianamede yer alan çarpıcı detaylara göre, 100 bin lira vaadiyle bir galeriyi kurşunlayan 16 yaşındaki bir çocuk ile 220 bin lira karşılığında bir eve saldıran 15 yaşındaki bir çocuk, paralarını alamadan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Örgütün ağına düşenlerin en küçüğünün ise henüz 13 yaşında olduğu belirlendi. Toplamda 52 farklı kanlı eylemin gerçekleştirildiği bu yapıda, çocukların "kullan-at piyonlar" olarak kullanıldığı ifade ediliyor.

Denetim ve Dijital Okuryazarlık Çağrısı

Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, suç örgütlerinin denetimin az olduğu Telegram gibi platformları tercih ettiğini vurguladı. Kırık, bu tehlikeyle mücadele için BTK'nın yetkilerinin artırılması gerektiğini ve dijital platformlarda daha sıkı denetimlerin uygulanmasının şart olduğunu belirtti. Ayrıca ebeveynlerin çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmalarının ve dijital aktivitelerini takip etmelerinin, gençlerin suç örgütlerinin bir parçası olmasını engellemede kritik rol oynadığı ifade edildi.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Casperlar ve Çirkinler adlı suç örgütlerine yönelik soruşturmayı tamamladı.Kaynak 1
  2. Suç örgütleri, 15 ile 25 yaş arasındaki gençleri sanal medya ve oyun sohbet odaları üzerinden hedef alıyor.Kaynak 1
  3. Çeteler, lüks yaşam videoları ve para vaatleriyle çocukları tetikçilik yapmaya ikna ediyor.Kaynak 1
  4. Soruşturma kapsamında 52 farklı kanlı eylemin gerçekleştirildiği belirlendi.Kaynak 1
  5. Çetelere katılan çocukların en küçüğünün 13 yaşında olduğu tespit edildi.Kaynak 1
  6. Kandırılan çocukların çoğuna vaat edilen ödemelerin yapılmadığı ifadelerde yer aldı.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    CNN TürkHaber kaynağı · 10.08.2026 21:54

    Çetelerin yeni silahı: Sanal medya

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler