İtalya ve Mısır arasındaki enerji ortaklığı, Eni şirketinin yeni yatırım hamleleriyle ivme kazanıyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, El Alamein'de Eni CEO'su Claudio Descalzi ile bir araya gelerek ülkedeki arama ve geliştirme faaliyetlerini masaya yatırdı. Görüşmede, Mısır'ın Akdeniz'deki stratejik konumunu güçlendirecek projeler ve bölgesel bir gaz merkezi olma vizyonu öne çıktı.
Yeni sondaj dönemi başlıyor
Eni, Mısır'daki varlığını artırmak için oldukça yoğun bir çalışma takvimi belirledi. Şirket, toplamda 30 arama ve 200 geliştirme kuyusu açmayı hedefliyor. Bu strateji, mevcut altyapıların verimli kullanılmasına ve hızlı sonuç veren projelere odaklanıyor. Nil Deltası, Sina ve Batı Çölü gibi farklı bölgelerde yürütülen çalışmalar, üretimi artırmayı ve sahaların ekonomik ömrünü uzatmayı amaçlıyor.
Keşifler ve bölgesel bağlantılar
Nisan 2026'da keşfedilen Denise West sahası, 56,6 milyar metreküp gaz rezerviyle dikkat çekiyor. Şirket, bu sahadan iki yıl içinde üretime başlamayı planlıyor. Öte yandan, Zohr sahası Mısır'ın enerji sistemi için kritik önemini korumaya devam ediyor. Ayrıca Kıbrıs açıklarındaki Cronos projesi, bölgedeki gazın Mısır üzerinden işlenerek Avrupa pazarlarına ulaştırılmasını öngören stratejik bir köprü görevi görüyor.
İki ülke arasındaki iş birliği sadece hidrokarbon kaynaklarıyla sınırlı kalmıyor. Eni, Mısır'da sağlık sektörüne yönelik yatırımlar ve hastane inşası gibi sosyal sorumluluk projeleriyle de varlık gösteriyor. Mısır hükümeti, bu yatırımların önündeki engelleri kaldırmak ve gerekli altyapı desteğini sağlamak konusunda kararlı olduğunu belirtiyor. İtalya ise bu ortaklık sayesinde enerji tedarik güvenliğini çeşitlendirmeyi ve Doğu Akdeniz'deki etkinliğini korumayı hedefliyor.