İstanbul'da düzenlenen Türkiye Markasının Küresel Anlatısı: Türk Dizileri programında, dizi sektörünün Türkiye'nin uluslararası tanıtımındaki stratejik rolü masaya yatırıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk dizilerinin 170'e yakın ülkede yaklaşık 1 milyar izleyiciye ulaştığını belirterek, bu başarının artık sadece bir sektör performansı değil, Türkiye'nin küresel anlatı gücü olduğunu ifade etti.
Dizi İhracatında 1 Milyar Dolar Barajı Aşıldı
İletişim Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Duran, 2000'li yılların başında 10 milyon dolar civarında olan dizi ihracatının bugün 1 milyar doları aştığını belirtti. Duran, dünyaya ulaşan her hikâyenin Türkiye'nin kültürel değerlerini, aile yapısını ve şehirlerini milyonlarca insanın gündelik hayatına taşıdığını vurguladı. Sektör temsilcilerine seslenen Duran, daha özgün ve cesur hikâyelerle Anadolu'nun zengin hazinesine yönelme çağrısında bulundu.
Destek Sisteminde Yeni Dönem
Bakan Ersoy, Sinema Genel Müdürlüğü aracılığıyla dizi sektörüne yönelik destek politikalarında esnek bir döneme geçildiğini duyurdu. Yeni modelde, bir sezon yayımlanmış olma şartı kaldırılırken, desteklerin bölüm bazında değerlendirilmesinin önü açıldı. Ayrıca, televizyon reytinglerinin yanı sıra dijital izlenme verilerinin de kriter olarak kabul edileceği açıklandı. En az üç kıtada ve 10 ülkede yayımlanan yapımlar, Türkiye'nin tanıtımına ve turizm pazarlarına sağladıkları katkı üzerinden teşvik edilecek.
Ekran Turizmi ile Seyahat Motivasyonu
Bakan Ersoy, dizilerin yarattığı ilginin turizm değerine dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, ekran turizmi kavramının destinasyon stratejilerinin merkezine yerleştirileceğini kaydetti. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile koordineli olarak, dizilerde öne çıkan mekânların ve kültürel unsurların seyahat motivasyonuna dönüştürülmesi hedefleniyor. Ersoy, Haziran 2025'te başlatılan mini dizi projeleriyle 9 milyar gösterim ve 5,5 milyar izlenmeye ulaşıldığını hatırlatarak, bu stratejik yaklaşımın Türkiye'nin turizm hedefleriyle uyumlu şekilde süreceğini belirtti.