Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ödeme ve elektronik para kuruluşlarının faaliyetlerine ilişkin tebliğde önemli bir değişikliğe gitti. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenleme, uzaktan kimlik tespiti ve sözleşme süreçlerinde biyometrik verilerin kullanılmasına imkan tanıyor.
Yapılan değişiklikle birlikte, uzaktan iletişim araçları üzerinden gerçekleştirilen kimlik doğrulama işlemlerinde daha önce kullanılan genel ifadeler, "kimlik belgesi" şeklinde netleştirildi. Kuruluşlar, müşterilerin kimlik belgelerinin orijinalliğini, bütünlüğünü ve tahrif edilip edilmediğini kontrol etmekle yükümlü kılındı. Bu süreçte fotoğraf ve imza gibi verilerin yanı sıra belgenin ön ve arka yüzünün görsel kontrolleri de kesintisiz bir şekilde kayıt altına alınacak.
Düzenleme, Türk vatandaşı olmayan kişilerin kimlik tespiti süreçlerini de kapsıyor. Buna göre, yabancı uyruklu bireylerin kimlik tespiti işlemleri, Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun belirlediği esaslar çerçevesinde yürütülecek. İşlemlerde, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı'nın (ICAO) 9303 sayılı standardına uygun ve yakın alan iletişimi (NFC) özelliği bulunan pasaportların kullanılması zorunlu hale getirildi. Bu adımlarla birlikte finansal kuruluşların dijital ortamdaki güvenlik altyapısının güçlendirilmesi ve kimlik doğrulama süreçlerinin daha güvenilir bir zemine oturtulması hedefleniyor.