Portekiz, TAP Havayolları İçin Dev Havacılık Gruplarıyla Masaya Oturuyor

Portekiz hükümeti, ulusal havayolu şirketi TAP'in özelleştirilmesi kapsamında Air France-KLM ve Lufthansa ile müzakere sürecini başlatıyor. Devlet, hisse devrine rağmen şirketteki çoğunluk kontrolünü korumayı hedefliyor.

Temsili görsel: Portekiz, TAP Havayolları İçin Dev Havacılık Gruplarıyla Masaya Oturuyor
Temsili görsel · Michael_Pointner / Pixabay
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • Portekiz hükümeti, ulusal havayolu şirketi TAP'in özelleştirilmesi kapsamında Air France-KLM ve Lufthansa ile müzakere sürecini başlatıyor.
  • Devlet, hisse devrine rağmen şirketteki çoğunluk kontrolünü korumayı hedefliyor.
  • Portekiz yönetimi, ulusal havayolu şirketi Transportadora Aérea Portuguesa (TAP) hisselerinin satışı konusunda kritik bir aşamaya geçti.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Portekiz hükümeti, ulusal havayolu şirketi TAP'in özelleştirilmesi kapsamında Air France-KLM ve Lufthansa ile müzakere sürecini başlatıyor. Devlet, hisse devrine rağmen şirketteki çoğunluk kontrolünü korumayı hedefliyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 04.09.2026 18:34
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Portekiz yönetimi, ulusal havayolu şirketi Transportadora Aérea Portuguesa (TAP) hisselerinin satışı konusunda kritik bir aşamaya geçti. Başbakanlık Bakanı António Leitão Amaro, hükümetin Air France-KLM ve Lufthansa grupları ile resmi görüşmelere başlayacağını duyurdu. Temmuz ayı sonunda bağlayıcı tekliflerini ileten bu iki dev şirket, Portekiz'in bayrak taşıyıcı havayolunun yüzde 44,5'lik hissesini devralmak için yarışıyor.

Hükümet yetkilileri, sunulan tekliflerin birbirine oldukça yakın olduğunu ve bu durumun daha avantajlı şartlar elde etmek adına müzakere sürecini zorunlu kıldığını ifade etti. Portekiz devletinin iştiraklerini yöneten Parpública kurumu, hazırladığı değerlendirme raporunu 1 Eylül tarihinde hükümete teslim etmişti. Luís Montenegro hükümeti, bu süreç sonunda nihai aşamaya tek bir aday ile ilerlemeyi planlıyor.

Yürürlükteki yasal düzenlemelere göre, TAP'in toplamda yüzde 49,9'a kadar olan hissesinin özel yatırımcılara devredilmesi mümkün kılınıyor. Bu payın yüzde 5'lik kısmı ise şirket çalışanlarına ayrılmış durumda. Devlet, özelleştirme süreci tamamlandıktan sonra da şirketin çoğunluk hissedarı olma statüsünü sürdürecek.

Altyapı Bakanı Miguel Pinto Luz, seçilecek stratejik ortağın 2026 yılı içerisinde mevcut yönetimle birlikte ortak bir idari yapı kurabileceğini belirtti. Ancak sermaye transferinin fiilen tamamlanması ve sürecin nihayete ermesi için 2027 yaz dönemi işaret ediliyor. Daha önce sürece dahil olan International Airlines Group (IAG) ise yarıştan çekildiğini açıklamıştı. Böylece TAP'in geleceği, Avrupa'nın iki büyük havacılık grubu arasındaki rekabetin sonucuna bağlı hale geldi.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Portekiz hükümeti, TAP havayollarının özelleştirilmesi için Air France-KLM ve Lufthansa ile görüşmelere başlıyor.Kaynak 1
  2. Hükümet, TAP'in yüzde 44,5'lik hissesini devretmeyi planlıyor.Kaynak 1
  3. Parpública, teklifleri değerlendiren raporunu 1 Eylül tarihinde hükümete sundu.Kaynak 1
  4. Devlet, özelleştirme sonrasında da şirkette çoğunluk hissedarı olmaya devam edecek.Kaynak 1
  5. Sermaye girişinin 2027 yaz aylarında gerçekleşmesi öngörülüyor.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Euronews TRHaber ajansı · 04.09.2026 18:13

    TAP’ın özelleştirilmesi: Portekiz hükümeti Air France-KLM ve Lufthansa ile görüşmelere başlıyor

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler